ПРОГРАМА ХРАНИ И ОСНОВНО МАТЕРИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ 2021 – 2027 Г. ОПЕРАЦИЯ BG05SFPR003-1.001 „ТОПЪЛ ОБЯД“
Проект „Топъл обяд в община Благоевград“ Договор BG05SFPR003-1.001-0090-C03
Продължителността на изпълнение на проект „Топъл обяд в община Благоевград“ е 36 месеца – от 01.10.2022 г. до 30.09.2025 г.
Размерът на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 513 240,76 лв.
Капацитетът на проекта за подпомагане с топъл обяд е 180 крайни получатели на територията на община Благоевград, представители на следните целеви групи:
1. лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си;
2. лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа;
3. лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ;
4. лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане;
5. скитащи и бездомни лица;
6. лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.
Основната цел на проекта е предоставяне на помощ и подкрепа на най-нуждаещите се лица, включително деца в Община Благоевград за справяне с материалните лишения, чрез подпомагане с топъл обяд.
Специфична цел е подпомагане на социалното приобщаване на лицата от целевите групи, чрез прилагане на индивидуално ориентирани съпътстващи мерки за подкрепа.
Подпомагането с топъл обяд на 180 нуждаещи се лица в община Благоевград се извършва ежедневно в работните дни на седмицата и включва предоставяне на прясно приготвена топла храна: супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт.