БЮДЖЕТНО ЗВЕНО „КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ”
Национална карта на социалните услуги
Социални услуги

С Решение № 574 от 8 август 2024 г., обнародвано в Държавен вестник бр. 68 от 13 август 2024 г., Министерски съвет прие Националната карта на социалните услуги.

Националната карта на социалните услуги е разработена съгласно чл. 35 от ЗСУ и Наредбата за планиране на социалните услуги, като се базира на извършените от общините анализи относно потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет и въз основа на разработените, в резултат на анализите, предложения от общините за планирането на социалните услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет.

В Картата са включени социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво, за които се осигурява финансиране от държавния бюджет, с определените максимален брой потребители.

С приемането на документа държавата поема ангажимент за създаване на мрежа от социални услуги в страната, която отговаря на проучените потребности  и осигурява равен достъп до услугите на всички хор, които се нуждаят от тях.

В Приложение № 1 към Националната карта на социалните услуги са определени социалните и интегрираните здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет в област Благоевград.

Приложения:

1. Национална карта на социалните услуги

2. Решение № 574 на МС

3. Приложение № 1 – Област Благоевград